Babyshower
De babyshower
Het gebeurt steeds vaker dat een aanstaande mama een aantal weken voor de uitgerekende datum door haar vriendinnen verrast wordt met een babyshower. Een feestje met lekker eten, drinken en samen kletsen. Vooral over baby's, wandelwagens en de rol van de vader. Uiteraard wordt mama verwend met originele babyshower cadeautjes. En de spelletjes mogen ook niet ontbreken op een babyshower. Leuk om eens wat meer te weten over het phenomeen babyshower, dat inmiddels ook in Nederland een traditie aan het worden is.
Het ontstaan van de babyshower
De traditie van de babyshower is begonnen aan het einde van de 18e eeuw in Noord-Amerika. In die tijd was het bij de welgestelde klasse heel gebruikelijk om een duur kraamcadeau te geven bij de geboorte van een kindje. Daar speelde Franz Schauer, een Duitse immigrant uit New York, handig op in. Franz was een zilversmit en handelde in zillveren bekers en borden. Door het graveren van het zilver voorzag Franz het kraamcadeau van een persoonlijk tintje. Hij introduceerde een babyfeestje voorafgaand aan de geboorte als het moment waarop het dure cadeau aan de (aanstaande) moeder overhandigd werd. Door deze feestjes nam de handel van Franz flink toe. Het babyfeestje werd vervolgens bekend als "babyshower", vernoemd naar Franz "Schauer".
De babyshower van nu
Inmiddels is de traditie van een babyshower overgewaaid vanuit Amerika naar Europa. Maar hoe verschilt een babyshower nu van een gewoon feestje?
Allereerst is de babyshower vaak een verrassing voor de zwangere dame. Vriendinnen organiseren de babyshower achter haar rug om en houden het tot het laatste moment geheim. In de praktijk komt de vrouw er toch wel vaak achter, maar een verrassing blijft natuurlijk het leukste.
Op een babyshower zijn vaak veel versieringen te vinden in roze en/of blauwe kleuren. Zoals slingers, ballonnen en hoedjes. Er is veel lekkers te eten en te drinken. Een grote marsepeinen babyshower taart met kleine marsepeinen baby's, drinkflesjes of zelfs wandelwagentjes mag daarbij niet ontbreken. Er zijn papieren bordjes en bekertjes te krijgen met baby's erop. Zo staat het hele feestje in het teken van de aanstaande geboorte.
Babyshower spelletjes
Vaak worden er leuke spelletjes gedaan tijdens een babyshower. Dit zijn maar een paar ideeën:
Wie is wie, raad de babyfoto
Vraag aan iedereen die je hebt uitgenodigd of ze een babyfoto van zichzelf wil meenemen. Hang de foto’s op, zodat iedereen ze kan zien. Voor het gemak kan je ze een nummer geven. Laat de aanstaande moeder raden wie er op de foto's staan. Wanneer ze het goed heeft geraden, mag degene die op de foto staat haar kraamcadeau aan de moeder geven.
Wie is de beste pu
zzelaar?
Koop voor iedere gast een mooie houten kinderpuzzle met van die pinnetjes. Duur zijn ze niet en ze zijn makkelijk te maken. Maar niet als je alle puzzlestukjes van alle puzzles op een hoop legt. Geef alle genodigden een leeg puzzle bord en daag hun uit om de stukjes die bij het bord horen het eerst te vinden. Wanneer jouw puzzle compleet is, maag een kraamcadeau aan de moeder geven. Na het spelletje mag mama de puzzels natuurlijk ook houden.
Baby bingo
Een bingo met speciale baby kaartjes zoals deze kaartjes, dit spreekt voor zich....
Hoe groot is de buik van de moeder?
Raad hoe groot de omvang van de buik van de moeder is. Iedereen doet een gok op een papiertjes en vouwt dit dicht. Vervolgens wordt de buik van de moeder rondom opgemeten met een meetlint. Degene die het dichtsbij is, heeft gewonnen.
Raad het babyvoorwerp
De aanstaande moeder moet geblinddoekt voorwerpen raden die met baby’s te maken hebben. Raden door te voelen. Denk hierbij aan een fles, speen etc. Maak het een beetje moeilijk natuurlijk. Bij vijf keer goed geraden voorwerpen mag ze een cadeautje uitpakken!
Kraamcadeau voor de babyshower
Voorheen was de babyshower bedoeld om de noodzakelijk spullen te verzamelen die aanstaande ouders nodig hadden om de kleine een goede start te geven. De kraamcadeau's die tijdens de babyshower aan de aanstaande moeder gegeven worden, hebben nog steeds wel dit karakter.
Zo wordt er vaak een luiertaart gegeven, die over het algemeen bestaat uit luiers (al dan niet in verschillende maten). Ook verzorgingsproducten voor baby en mamma, babyflesjes en - speentjes en baby speelgoed maken een leuk kraamcadeau.
Babykleding als kraamcadeau
Maar met stip op nummer staat nog steeds de babykleding. Als je weet of het een jongen of meisjes wordt, dan kan je kiezen voor kleertjes in blauw of roze, of juist een jurkje of een pakje. Is het geslacht van het kindje niet bekend, dan kan je babykleertjes kopen in een neutrale kleur.
Het is altijd fijn voor de aanstaande moeder om babykleding te krijgen in verschillende maten: maat 50 en 56 voor vlak na de geboorte, maar ook grotere maten voor later. Bij Schattige Babykleertjes kan je complete setjes babykleding kopen. Tweedelige setjes, driedelig en soms zelfs vierdelig. Voor weinig geld kan je de aanstaande mama een complete garderobe geven, alle kleertjes past perfect bij elkaar.
Praktische tips voor een babyshower
Nog een paar praktische tips om er een geslaagde babyshower van te maken.
Begin op tijd met het organiseren van de babyshower. Het is vaak best moeilijk om een datum te vinden dat iedereen beschikbaar is. En de activiteiten vergen ook enige aandacht om er een geslaagde babyshower van te maken.
Let erop de aanstaande moeder niets hoeft te doen. Zij moet in het middelpunt staan en geen koffie hoeven schenken. Hou er bij het inkopen van het eten en drinken dat mama niet alles mag eten en drinken op haar babyshower. Dus geen rauw vlees, bepaalde kazen of alcohol. Alles wat er aan eten en drinken aanwezig is, moet geschikt zijn voor de aanstaande moeder.
Laat de aanstaande moeder alle kraamcadeautjes uitpakken waar jullie allemaal bij zijn. Zo kunnen jullie haar uitleg en handige tips geven over het gebruik daarvan. En dat geeft gelijk weer aanleiding om ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Maar vooral: maak er een gezellige tijd van op de babyshower! En vergeet niet om leuke foto’s te maken.
1 reacties
Reactie plaatsen
Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.